Project Description

The brief for the refurbishment of this Victorian property was to create a dining area within the kitchen and thus free up an entire room as an additional living room and home office.

To achieve this, we produced a design for a cost-effective side extension to the house and rearranging the kitchen layout within this new space. The single-storey extension happily fell within permitted development so did not require planning permission, and so simply needed to be constructed to comply with building regulations. The design was then project managed to completion and executed by the team of specialist contractors.

Roof light windows were specified to bring additional light into the new kitchen dining room and full width French doors opening onto the garden deck area, perfect for summer entertaining. To keep costs within budget, the original kitchen was reused in a new layout, and then refurbished with new paint, handles and worktop. New lighting, appliances and flooring were all incorporated, to bring the finished room up to date yet still in keeping with the original house.
Within the design layout, we were also able to create space for the addition of a ground floor loo to the property, adding both convenience and value. The old dining room was then refurbished to function as a home study, with storage, desk and a seating area.

The alterations were all relatively minor but were very effective in improving the function, living space and flow of the home.



Projects


New Build
Renovation
Refurbishment/Extension
Interiors